MICROSOFT 365 nedir?

MICROSOFT 365 nedir?
Tarih: 24/08/2023

MICROSOFT 365 nedir?

Microsoft 365, Microsoft tarafından geliştirilen, kullanıcılarına tek bir hesaptan tüm güvenlik, uyumluluk, cihaz yönetimi uygulamalarını yönetme imkânı sunan, bulut tabanlı bir üretkenlik platformudur. Microsoft 365 şirketlere verilerini daha iyi yönetme, veri güvenliği, iş birliği ile etkin çalışma ve iş akışlarını otomatikleştirerek iş verimliliğini artırmalarında yardımcı olur.

Microsoft 365’in içeriğindeki uygulama ve hizmetleri dört ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlar sırasıyla; güvenlik, uyumluluk, cihaz yönetimi ve modern çalışmadır.

Microsoft 365 güvenlik ürünleri

Microsoft, şirketlerin verilerini, cihazlarını, kimliklerini ve bilgilerini korumalarına yardımcı olmak amacıyla çeşitli güvenlik ürün ve hizmetleri sunar. Bu güvenlik çözümleri, çeşitli siber tehditlere karşı koruma sağlamak için kapsamlı güvenlik yönetimiyle tasarlanmıştır. Microsoft 365 içindeki temel güvenlik ürünlerinden bazıları şunlardır:

Microsoft Defender for Endpoint: Cihazlara yönelik gelişmiş saldırıları tespit etmeye ve bunları engellemeye yardımcı olan gerçek zamanlı bir uç nokta güvenlik çözümüdür.

Microsoft Defender for Office 365: Kimlik avı, kötü amaçlı yazılım ve iş e-postası gizliliği (BEC) saldırıları gibi eposta tabanlı tehditlere karşı koruma sağlar. Exchange Online Protection (EOP) ve Office 365 Gelişmiş Tehdit Koruması (ATP) gibi özellikleri içerir.

Microsoft Defender for Identity: Şirketlere, ağındaki kimlik tabanlı saldırıları algılamaya ve bunları önlemeye yardımcı olan bir hizmettir.

Microsoft Defender For Cloud Apps (Bulut Uygulama Güvenliği): Şirketlere bulut uygulamalarının kullanımını keşfetmesine ve izlemesine, güvenlik risklerini değerlendirmesine ve bulut ortamlarındaki hassas verileri korumak için politikalar uygulamasına yardımcı olur.

Azure Active Directory Kimlik Koruması: Şirketlerin kimlik tabanlı riskleri ve güvenlik açıklarını tespit etmesine ve düzeltmesine yardımcı olur. Şüpheli oturum açma etkinliklerini ve güvenliği ihlal edilmiş olabilecek kimlikleri belirlemek için makine öğrenimini kullanır.

Microsoft Intune: Şirketlerin mobil cihazlarını ve uygulamalarını yönetmesini ve güvenliğini sağlayan bir mobil cihaz yönetimi (MDM) ve mobil uygulama yönetimi (MAM) hizmetidir.

Microsoft Sentinel: Şirket genelindeki tehditleri algılar ve bunları önlemek için akıllı güvenlik analitiği ve otomasyonu sağlar. Bulut üzerinde güvenlik bilgileri ve olay yönetimi (SIEM) ve güvenlik düzenleme, otomasyon ve yanıt (SOAR) çözümüdür.

Microsoft Defender for Cloud: İş yüklerinde güvenlik yönetimi ve gelişmiş tehdit koruması sağlar. Güvenlik durumunu düzenli değerlendirir, potansiyel güvenlik açıklarını belirler ve güvenliği güçlendirmek için öneriler sunar.

Microsoft Conditional Access (Koşullu Erişim): Şirketlerin, kaynaklara erişim, kullanıcı kimliği, cihaz durumu, konum ve risk düzeyi gibi belirli koşullara göre ilkeler belirlemesini sağlar.

Microsoft Secure Score (Güvenli Puanı): Sistem yapılandırmalarına, kullanıcı davranışına ve güvenlikle ilgili diğer ölçümlere dayalı şirketin güvenlik durumunun sayısal göstergesidir. Önerilen eylemlerle şirketler güvenlik puanları yükseltilebilir.

Microsoft 365 Uyumluluk (Compliance) Ürünleri

Microsoft yasal gerekliliklerin karşılanması, hassas verilerin korunması ve veri yönetiminin sürdürülmesi amacıyla çeşitli uygulama ve hizmetler sunar. Bu hizmetler farklı endüstri standartlarını, yönetmelikleri ele alacak şekilde tasarlanmıştır. Microsoft 365 uyumluluk ürünlerinden bazıları şunlardır:

Microsoft 365 Compliance Center (Uyumluluk Merkezi): Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive for Business ve Teams gibi hizmetler genelinde uyumluluk özelliklerini yönetmeye yönelik araçlar sağlayan merkezi bir platformdur. Veri kaybını önleme (Data Loss Prevention), veri saklama ilkeleri, eDiscovery ve bilgi yönetimi gibi özellikleri içerir.

Veri kaybını önleme (DLP): Veri hareketini ve kullanımını denetlemek için ilkeler uygulayarak kuruluşların hassas bilgilerinin yanlışlıkla veya kasıtlı olarak paylaşılmasını önler.

Microsoft Information Protection (Bilgi Koruması): Şirketlerin hassas verilerini sınıflandırmasını, etiketlemesini ve korumasını sağlar. Veri sızıntısını önlemeye, şifrelemeyi zorunlu kılmaya ve verilere yalnızca yetkili kullanıcıların erişebilmesine imkan tanır.

Microsoft Azure Information Protection: Azure bulut hizmetlerinde depolanan verilerin sınıflandırmasına, etiketlendirmesine, yönetimine ve korunmasına odaklan bir hizmettir.

Microsoft Compliance Manager (Uyumluluk Yöneticisi): Şirketlerin çeşitli yönetmeliklere ve endüstri standartlarına (Genel Veri Koruma Yönetmeliği ve ISO gibi) uygunluklarını değerlendirmelerine ve yönetmelerine yardımcı olur.

Microsoft Advanced eDiscovery: Hukuk ve uyumluluk ekiplerinin ilgili verileri tanımlamasına, korumasına ve analiz etmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Microsoft Insider Risk Management: Veri hırsızlığı veya şirket içindeki çalışanlar tarafından yetkisiz veri paylaşımı gibi içeriden gelen riskleri belirleyerek azaltılmasına yardımcı olur.  

Microsoft Uyumluluk Puanı: Microsoft 365 Uyumluluk Merkezi içinde yer alan ve şirketin uyumluluk durumunun sayısal göstergesidir. Önerilen eylemlerle şirketler uyumluluk puanlarını yükseltebilirler.

Microsoft Records Management (Kayıt Yönetimi): Şirketlerin, kayıtları yaşam döngüleri boyunca yönetmesini, uygun şekilde saklamasını sağlar.

Microsoft 365 Endpoint Management (Cihaz Yönetimi) Ürünleri

Şirketlere kapsamlı güvenlik, cihaz yönetimi ve uç nokta koruma özellikleri sağlamak üzere tasarlanmış ürünlerdir. Bu ürünlerden bazıları şu şekildedir:

Microsoft Endpoint Configuration Manager: Yöneticilerin şirket içindeki bilgisayarlar, sunucular ve mobil cihazlar gibi cihazlarını dağıtmasını, yönetmesini ve güncellemesini sağlayan bir yönetim aracıdır.

Microsoft Intune: Mobil cihazları ve uygulamaları yönetmeyi amaçlayan bulut tabanlı bir uç nokta yönetim hizmetidir.

Microsoft Defender for Endpoint: Kötü amaçlı yazılım, kimlik avı saldırıları dahil çeşitli tehditlere karşı koruma sağlayan gelişmiş bir uç nokta güvenlik çözümüdür.

Microsoft 365 Modern Work (Modern Çalışma) Ürünleri

Microsoft, değişen iş dünyasına ve çalışma ortamına uyum sağlamak için üretkenlik araçları ve hizmetlerine yenilik getirdi. Microsoft 365 Modern Çalışma ürünleri, çalışanların günümüzün dijital çalışma ortamında daha verimli, iş birliği içinde ve güvenli bir şekilde çalışmalarına destek olur. Microsoft 365 Modern Work ürünlerinde bazı özellikler şöyle sıralanabilir:  

Microsoft Office 365: OneDrive, Exchange Online, Sharepoint Online ve Microsoft Teams gibi bulut tabanlı hizmetlerle Ofis uygulamalarının son sürümlerine erişim sağlayan bir lisans hizmetidir.

Microsoft Teams: Video konferans, dosya depolama, sohbet özellikleri ile diğer Microsoft uygulamalarını bir araya getiren iş birliği platformudur. Şirket içinde farklı ekiplerin hibrit çalışmasını sağlar, iletişimi kolaylaştırır.

OneDrive for Business: Microsoft’un şirketler için sunduğu bulut depolama hizmetidir. Şirket çalışanlarının dosyaları bulutta depolamasına ve bu dosyalara internet bağlantısı olan her yerden erişimini sağlar.

Sharepoint Online: Şirket içinde ekiplerin dosyalarını güvenli bir ortamda oluşturmasını ve bu dosyalarını yönetmesini ve paylaşmasını sağlayan web tabanlı bir iş birliği ve içerik yönetim platformudur. Şirket içindeki her departman için ayrı dosya alanları oluşturulabilir ve doğru yetkilendirme ile bu alanlara farklı ekiplerin erişimini engelleyebilirsiniz.

Outlook: Microsoft’un şirketler tarafından en sık kullanılan uygulamalarından biridir. Hem masaüstü hem de web tabanlı sürümü mevcuttur. Şirket çalışanları için eposta, takvim ve kişi yönetimi sağlayan bir uygulamadır.

Microsoft WhiteBoard: Şirket içinde ekiplerin eş zamanlı olarak fikir paylaşabilecekleri, iş birliği için oluşturulmuş dijital bir platformdur.

Microsoft To Do: Kullanıcıların yapılacak listesi oluşturup, bunları yönetebilecekleri bir görev yönetim uygulamasıdır.

Yammer: Kuruluşlar arasında iletişimi, bilgi paylaşımını ve iş birliğini kolaylaştıran kurumsal ağ platformudur.

Microsoft Power Platform: Kullanıcıların ileri kodlama bilgisi olmadan özel uygulamalar oluşturmasını, iş akışlarını otomatikleştirmesini ve verilerini analiz etmesini sağlayan kodsuz veya az kodla çalışan araçlardan oluşan bir platformdur.

Bu yazımızda Microsoft 365 güvenlik, uyumluluk, cihaz yönetimi ve modern çalışma ürünlerinin temel özelliklerine değinmeye çalıştık. Mayasoft olarak, Veriler ve Yapay Zekâ, Dijital Yenilikler ve Uygulama Yeniliği, Altyapı, Modern Çalışma, Güvenlik olmak üzere 5 alanda Microsoft’un çözüm ortağıyız. Sorunsuz iş birliği, gelişmiş güvenlik ve rakipsiz verimlilik için tümleşik portal Microsoft 365 ile ekibinizin tüm potansiyelini açığa çıkartırken, iş yapış şeklinizde devrim yapabilirsiniz.

Mayasoft, danışmanlık ve proje hizmetleri dışında, 2001 yılından bu yana BT personelinin yetkinliklerinin artırılması ve yeni teknolojilere adaptasyonunun sağlanması amacıyla düzenlediği üst düzey teknoloji eğitimleri ile fark yaratıyor. Bugün yönetilen hizmetler sayesinde 7x24 kesintisiz bir altyapıya sahip olmanızı sağlarken, finans, eğitim, enerji, perakende, üretim, lojistik ve daha birçok sektördeki müşterisine katma değer katacak projeler geliştirmeye devam ediyor. 

Seda Gündüz Mayasoft Bulut Operasyonları Uzmanı